Selasa, 22 Julai 2008

Kisah Rasulullah sebagai pengajaran

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.
2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.
3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.'
4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda amat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang kemerah-merahan') Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.' Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa saja hari ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di wajahnya.
5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami memukulisterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa engkau memukul isterimu?' Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, 'Isteriku sangat keras kepala. Sudah diberi nasihat dia tetap degil, jadi aku pukul dia.' 'Aku tidak bertanya alasanmu,' sahut Nabi s. a. w. 'Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?'
6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin, sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.
7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang, 'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?' 'Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.' 'Ya Rasulullah...mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit...' desak Umar penuh cemas. Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda. 'Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?' Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.'
8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang penuh kudis, miskin dan kotor.
9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.
10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.
11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.
12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.
13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya Rasulullah, bukankah engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?' Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.'
Rasulullah s. a. w. bersabda,'SAMPAIKANLAH PESANKU WALAUPUN SEPOTONG AYAT..'

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Namron apa kata kalau kau buat satu performance... kelas memasak utk suami-suami? dekat stor sesuai kot.

syahrul

butaseni berkata...

korangajaq punya Badwi.

Pegawai Khalwat berkata...

Hummm.....

Ketuanan.

Rasanya konsep KETUANAN ni memang kuat melekat pada budaya kita.

Nam Ron berkata...

pegawai khalwat; konsep ketuanan masih kuat melekat dalam pemikiran melayu pasal depa telah disuntik dengan fedualisme ke dalam sel-sel otak mereka sejak dari dulu lagi. seorang melayu itu lebih senang memberikan kuasa kepada orang lain untuk menentukan hidup mereka dari mereka sendiri menentukannya sendiri dan sebab tu lah sudah 50 tahun mencapai kemerdekaan mereka masih diperintah oleh kerajaan yang sama.

Syahrul; jomlah kalau berani...

Buta seni; Badwi jadi begitu kerana ceteknya pengetahuan... jadi jangan marahkan dia tapi tunjukan jalan untuknya :)

Tanpa Nama berkata...

betul lah tu.. sejak berzaman lagi melayu ni disuntik dan dimomokkan dengan fahaman penjajah. tu pasal bile geng2 pahlawan melayu yang berjuang alih2 dikatakan penderhaka pulak. yang berani menentang dianggap haluan kiri? (apa ke hal nya plak kiri?) makin lama makin tak faham!

-abuyugen

artsoul berkata...

sy terfikir sejenak sejurus habis membaca entry ni...
sy kenal seorg kawan yg slalu dipukul suami... mengapa sukar utk mereka berubah?

Tanpa Nama berkata...

Boleh je..
Harap-harap ada jodoh.

Syahrul

Nam Ron berkata...

abuyugen; dalam hidup kita perlu kanan dan kiri kalau sebelah saja kita akan berpusing kat situ saja tak pergi ke mana-mana. Cuba hang bawa kereta, ke motor ke, gerek ke, wahima kereta lembu sekalipun kalau asyik conner kanan saja sampai matahari dan bulan bersilih ganti kita duk tang tu saja....

artsoul; saya teringat kawan saya josh fox dia pernah bagitau kat saya ada seorang perempuan ni dia selalu kena pukul dengan suami lepas tu dia bercerai kemudian dia berkenalan dengan seorang lagi lelaki dan kahwin, laki keduanya ni pun pukul dia juga dan dia cerai lagi dan jumpa yang lain... kahwin kena pukul juga... dia suruh saya fikirkan. Dalam kes kawan awak ni ada dua kemungkinan 1 dia mungkin lebih tertarik dengan lelaki yang kasar atau dua laki dia ni masa kecik kecik dulu kena dera. Petuanya jangan pukul anak jika dia suka pegang anunya atau kencing malam... just biarkan jika tak nanti besar dia akan bawa masalah.

syahrul; insyallah.

Tanpa Nama berkata...

yup.. saya tentu saja setuju dengan anda...

-abuyugen